
PISTACJE
Są nie tylko pyszne, ale mają stosunkowo niską kaloryczność, a jednocześnie są bogatym źródłem białka. Pistacje w porównaniu do innych orzechów są najbogatszym źródłem witaminy B6, która pomaga regulować poziom cukru we krwi i pomaga w produkcji hemoglobiny. Witamina B6 przyspiesza również przemianę materii, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

NERKOWCE
Orzechy nerkowca zawierają wiele cennych witamin: E, K, B6, oraz minerałów: cynk, żelazo, selen, fosfor, magnez i miedź.
Orzechy nerkowca zawierają duże ilości luteiny i zeaksantyny - są to przeciwutleniacze, które poprawiają jakość widzenia (zapobiegają uszkodzeniom plamki ocznej) oraz zmniejszają ryzyko uszkodzenia oka przez światło, gdyż pomagają odbijać promienie UV od oczu.

ORZECHY BRAZYLIJSKIE
Zawierają cenne kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Orzechy brazylijskie to nieocenione źródło selenu. Selen jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i metabolizmu. Pierwiastek ten obniża ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Wpływa też pozytywnie na tarczycę, gdyż jest niezbędny do metabolizmu jej hormonów.

ORZECHY MAKADAMIA
Orzechy makadamia zawierają mnóstwo potasu, wapnia i magnezu, które pomagają w mineralizacji kości. Są też bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi, zmniejszają ryzyko zawału serca lub udaru mózgu, pomagają zapobiegać chorobie wieńcowej serca.
Orzechy makadamia zawierają witaminę A, żelazo, mangan, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas oleinowy i omega-9.