
ORZECHY ZIEMNE
Orzechy ziemne to dobre źródło polifenoli, aminokwasów, przeciwutleniaczy, flawonoidów i mikroelementów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Tłuszcze znajdujące się w orzeszkach ziemnych to głównie zdrowe jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy ziemne zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, zmniejszają ryzyko miażdżycy i udaru. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie pozwalają zwiększyć poziom dobrego cholesterolu. Orzechy ziemne mają najwięcej niacyny (witaminy B3 lub witaminy PP) w porównaniu z innymi orzechami.

ORZECHY PEKAN
Z wyglądu i w smaku przypominają orzechy włoskie. Zawierają wiele witamin i minerałów, m.in. żelazo, cynk, miedź, witaminy z grupy B. Spożywanie orzechów pekan pomaga chronić przed cukrzycą, chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami,
Warto jeść orzechy pekan przy osteoporozie - dzięki wysokiej zawartości miedzi i cynku zwiększa się masę kości oraz zmniejsza się utrata masy kostnej.