
Owoc orzecha włoskiego to kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Od zewnątrz ma zieloną okrywę, która łatwo odpada, gdy owoc jest dojrzały. Orzech składa się z twardej skorupy oraz jadalnego nasiona. Zawiera ono cenne właściwości odżywcze. Sprawdź jakie.

Wspomagają pracę mózgu
Orzechy włoskie dzięki dużej zawartości fosforu poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego. Są wskazane dla osób przemęczonych, żyjących w stresie, mających kłopoty ze snem czy nadpobudliwym.

Wspomagają odchudzanie
Orzechy włoskie są kaloryczne, jednak to zdrowy tłuszcz, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do diety. Orzechy pomagają w odchudzaniu, także dzięki dużej zawartości błonnika.

Wspierają procesy regeneracyjne
Orzechy włoskie dzięki zawartości witaminy A i E oraz koenzymu Q10 pomagają zwalczać wolne rodniki, zapobiegają nadmiernej utracie wody, dodają cerze energii i pobudzają procesy regeneracyjne.