
Pozytywnie wpływają na układ krążenia
Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na układ krążenia. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i sterole roślinne obniżają poziom złego cholesterolu, mają właściwości przeciwzapalne i zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Dodatkowo orzechy włoskie regulują ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, orzechy włoskie zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej.

Poprawiają wygląd włosów
Witaminy i minerały zawarte w orzechach włoskich poprawiają kondycję włosów, zwłaszcza przetłuszczających się lub ze skłonnością do wypadania. Olej z orzechów można stosować do olejowania włosów - przywróci im blask i miękkość.

Pozytywnie wpływają na skórę
Olej z orzecha ma działanie natłuszczające i przeciwdziała starzeniu się skóry. Dlatego warto wybierać preparaty z wyciągiem z orzecha włoskiego w składzie. Takie preparaty pomagają także przy trądziku, nadmiernym łojotoku czy egzemie. Orzechy włoskie dzięki zawartości cynku i substancji działających antybakteryjnie poprawiają wygląd cery.

Wykazują właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne
Orzechy włoskie wykazują silne właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i przeciwzapalne. Dlatego są pomocne zwłaszcza przy zatruciach lub biegunkach bakteryjnych.