Sezon na orzechy włoskie przypada jesienią. Orzechy nie dojrzewają w jednym terminie, zbiory trwają od września do końca października. Trzymane odpowiednio - w suchym i ciemnym miejscu - długo nadają się do spożycia. Możemy cieszyć się ich smakiem w chłodne, zimowe wieczory. Orzechy włoskie warto jeść nie tylko ze względu na walory smakowe, stanowią bowiem bogactwo zdrowych tłuszczów, białka, aminokwasów, witamin, mikro- i makroelementów. Do diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby po 50 i 60 roku życia oraz seniorzy.
Przeczytaj także: Te rośliny doniczkowe zapewniają piękny zapach i zdrowie. Warto je mieć w domu
Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich
Owoce orzecha włoskiego zawierają w sobie cenny błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-6: kwas linolowy, a także kwas omega-3: α-linolenowy. Dodatkowo znajdziemy w nim aminokwasy, foliany, witaminy z grypy B i składniki mineralne takie jak:
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- cynk,
- mangan,
- jod.
Takie są właściwości orzechów włoskich
Już kilka orzechów włoskich w codziennej diecie może zdziałać cuda. Oto jak zmieni się twój organizm, gdy zaczniesz jeść orzechy włoskie: