
Rafał Godziemski, szef kuchni Memo Restaurant & Wine
Orzeźwiający koktajl arbuzowy
- Jedną z naszych podstawowych propozycji jest napój z arbuza. Teraz jest najlepszy sezon na te owoce – są najbardziej soczyste, najbardziej słodkie - mówi Rafał Godziemski. - Arbuza należy zblendować z odrobiną mrożonych truskawek. Do tego dodajemy łyżkę soku z limonki. Obowiązkowym dodatkiem jest mięta. Można, w zależności od upodobań, dodać także odrobinę syropu, wanilii, niektórzy bardzo lubią także maliny. Dzięki temu napój jest bardziej słodki.

Rafał Godziemski, szef kuchni Memo Restaurant & Wine
- Inną propozycją jest koktajl z ananasa. Owoc ten jest jedzony w tropikach. Świetnie zaspokaja pragnienie - mówi Rafał Godziemski. - Najczęściej koktajle przygotowywane są na bazie śmietany. My jednak zostajemy przy wodzie mineralnej. Dodajemy też nieco wody gazowanej, by troszeczkę podbić ten smak. Do tego oczywiście ananas, mięta lub melisa, limonka ubita z cukrem. To wszystko łączymy, zalewamy wodą, dodajemy kostkę ananasa. Warto dodać także plaster pomarańczy.
Oba koktajle podajemy z lodem.