
Tym osobom jajka mogą zaszkodzić
Warto włączyć jajka do codziennej diety, gdyż są zdrowe, smaczne i można z nich szybko i łatwo przygotować pożywny, sycący posiłek. Jednak dla niektórych osób nie jest wskazane spożywanie jajek.
Zobacz, kto nie powinien jeść jajek ►

Osoby z alergią na jaja kurze
Najsilniej alergizuje jajko surowe, gotowanie jajek eliminuje większość alergenów. Alergia może dotyczyć jedynie białka, tylko żółtka lub obu składników jednocześnie. Choć zwykle uczula białko jaja, zaś negatywne reakcje na spożycie żółtka są rzadsze.
W przypadku alergii objawy są natychmiastowe: swędząca wysypka, obrzęk - zwłaszcza wokół twarzy i gardła. W ciężkich przypadkach może dojść do anafilaksji czyli wstrząsu anafilaktycznego (silnej reakcji alergicznej). Anafilaksja może być bezpośrednim zagrożeniem dla życia, gdyż dochodzi do obniżenia ciśnienia tętniczego.

Alergia - anafilaksja
Objawy wstrząsu anafilaktycznego:
► zawroty głowy,
► uczucie silnego osłabienia,
► kołatanie serca,
► uczucie braku powietrza,
► nudności i wymioty, ból brzucha,
► chrypka,
► kaszel,
► nieżyt nosa.

Osoby z nietolerancją jaj
Nietolerancja to coś innego, niż alergia i oznacza, że organizm nie toleruje jednego konkretnego pokarmu, np. jaj. Objawy nietolerancji jaj mogą pojawić się kilka godzin lub nawet kilka dni po zjedzeniu danego produktu.