5 z 9

fot. Unsplash.com
Nietolerancja jaj - objawy
Objawy nietolerancji jaj:
► biegunka,
► nudności lub wymioty,
► bóle brzucha lub wzdęcia,
► bóle głowy,
► ogólne zmęczenie.
6 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z chorobami autoimmunologicznymi
Spożywanie jajek może zwiększać stany zapalne w organizmie.
7 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby chore na cukrzycę
Diabetycy czyli osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczyć spożywanie jajek do 3-5 na tydzień. Powinni wybierać raczej białko jaja zamiast żółtka, gdyż białko jest łatwiej trawione niż żółtko.
8 z 9

fot. Unsplash.com
Osoby z chorobami nerek i wątroby
Osoby, które cierpią na problemy z nerkami czy wątrobą, powinny ostrożnie podchodzić do spożywania jajek. Zawierają one sporo tłuszczu - jego przemiana może obciążać wątrobę - oraz białka, którego metabolizm może obciążać.