
Jajka to bardzo cenne produkty, które pozwalają nam zadbać o swoje zdrowie, ale także i różnorodną dietę. Ich ogromnym plusem jest mnogość zastosowań, która pozwala niemalże trafić do każdego. Mimo to są osoby, które powinny unikać jajek w swojej diecie. Od czego to zależy? Zobacz szczegóły na kolejnych slajdach.

Problemy układu naczyniowo-sercowego
Z ogromnym dystansem i rozwagą do spożywania jajek powinni podchodzić ludzie posiadający choroby układu naczyniowo-sercowego. Wszystko za sprawą zawartego w dość sporej ilości cholesterolu, który możemy spotkać w jajkach. Oczywiście, jeśli borykasz się z takimi problemami, ale jednocześnie lubisz jajka, nie oznacza to że musisz z nich stanowczo rezygnować. Możesz je jeść, jednak ich ilość powinna być omówiona z lekarzem.

Jajka, a nadwaga
Kolejnym z przeciwwskazań do jedzenia jajek jest problem z nadwagą. Pomimo że jajka są doskonałym źródłem białka i w większości przykładów wspomagają organizm to warto zaznaczyć, że są one dość kaloryczne, ponieważ zawierają 70 kcal. Podobnie, jak w przypadku chorób układu naczyniowo-sercowego tutaj również nie musisz rezygnować całkowicie z jajek w diecie. Musisz zadbać jednak o dodatki. Warto usunąć m.in majonez czy tłuszcz do smażenia.

Choroby autoimmunologiczne
Chociaż pisałem wcześniej, że jajka pozytywnie wpływają na odporność, to w tym przypadku nie jest to pożądane. Choroby autoimmunologiczne polegają bowiem na nieprawidłowym skierowaniu działań immunologicznych, czyli tych dotyczących odporności na zdrowe części organizmu. Jedzenie jajek w tym przypadku może prowadzić więc do różnych stanów zapalnych.