5 z 9

fot. Pixabay.com
Mniejsze wchłanianie witamin
Spożywanie cytrusów bezpośrednio po posiłku może spowalniać i zmniejszać wchłanianie składników odżywczych ze spożytego pokarmu.
6 z 9

fot. Pixabay.com
Zaostrzenie choroby Leśniowskiego-Crohna
Cytrusy mogą zaostrzać objawy choroby Leśniowskiego-Crohna - kwasy zawarte w owocach podrażniają ścianę jelit i intensyfikują ból.
7 z 9

fot. Unsplash.com
Cytrusy szkodliwe dla zębów
Kwas zawarty w cytrusach może powodować erozję szkliwa, zwłaszcza u osób z wrażliwymi zębami. Przez to zwiększa się ryzyko próchnicy.
8 z 9

fot. Unsplash.com
Cytrusy szkodliwe dla dziąseł
Zbyt duża ilość cytrusów w diecie może powodować problemy z dziąsłami i obniżanie dziąseł. Dzieje się tak zwłaszcza wtedy, gdy wraz z cytrusami spożywamy duże ilości cukru.