
Pieczywo to produkt, po który sięgamy najchętniej każdego dnia. Ma sporo zalet, ale nie jest tak samo dobra dla każdego.
Oto oznaki wskazujące, że natychmiast należy przestać jeść pieczywo i zmienić dietę. Sprawdź, czy je masz! >>>>>

1. TYCIE
Przybierasz na wadze.
Ciągłe przybieranie na wadze może być sygnałem, że należy ograniczyć spożycie pieczywa, szczególnie białego chleba czy bułek. Według badań spożywanie dwóch lub więcej porcji białego chleba dziennie ma związek z ryzykiem nadwagi lub otyłości.

2. NADCIŚNIENIE
Nie ma znaczenia, czy cierpisz na nadciśnienie od lat, czy dopiero zauważyłeś problemy z ciśnieniem u siebie - zrezygnowanie z pieczywa może być najłatwiejszym sposobem na unormowanie tych parametrów. Zgodnie z badaniami, spożywanie nawet jednego kawałka białego chleba raz lub więcej razy w tygodniu wiąże się z podwyższonym ciśnieniem krwi.

3. PROBLEMY Z ŻOŁĄDKIEM
Jeśli pojawiły się u Ciebie skurcze żołądka albo zauważyłeś, że po zjedzeniu kanapki nie czujesz się dobrze a żołądek daje o sobie znać - to znak, że warto zrezygnować z jedzenia pieczywa. Osoby z celiakią - nietolerancją glutenu, czyli białka obecnego w nasionach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa - często doświadczają silnych wzdęć, bólu brzucha, biegunki i zaparć po spożyciu żywności zawierającej gluten.