
Tradycyjny karp ma w naszym kraju bardzo wielu zwolenników. Przyrządzamy go w wersji smażonej, w galarecie lub po grecku.
Niestety nie wszyscy mogą cieszyć się walorami smakowymi i odżywczymi karpia. Jeśli cierpimy na różne dolegliwości, to powinniśmy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z jedzenie tej ryby, także w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Zobacz, kto powinien unikać jedzenia karpia. O szczegółach piszemy na kolejnych stronach ---->

Karp, szczególnie w wersji smażonej, nie jest polecany osobom, które mają za sobą przebyte choroby lub zabiegi operacyjne i muszą stosować się do diety lekkostrawnej.

Smażona ryba nie jest także polecana osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym, zaburzeniami jelitowymi, w tym zespołem jelita drażliwego i chorobą uchyłkową jelit.

Smażonego karpia nie powinny jeść osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia wątroby i wysoki poziom cholesterolu.