Te osoby muszą uważać na jedzenie karpia. Może im zaszkodzić
Karp to bez dwóch zdań najpopularniejsza ryba na polskich stołach i nie wyobrażamy sobie dań bez karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Tradycyjny karp ma w naszym kraju bardzo wielu zwolenników. Przyrządzamy go w wersji smażonej, w galarecie lub po grecku.
Zobacz także:Ceny karpia w marketach i na targowisku. Takie są ceny ryb przed świętami Bożego Narodzenia
Karp - właściwości i wartości odżywcze
Karp, jak wiele ryb, jest także ceniony za dużą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, szczególnie kwasu EPA oraz DHA. Jedzenie karpia dostarcza naszemu organizmowi także dużo łatwo przyswajalnego białka oraz wiele witamin z grup A, E i D.
Osoby z tymi schorzeniami muszą unikać jedzenia karpia. Zobacz, kto musi uważać
Niestety nie wszyscy mogą cieszyć się walorami smakowymi i odżywczymi karpia. Jeśli cierpimy na różne dolegliwości, to powinniśmy ograniczyć lub całkowicie zrezygnować z jedzenie tej ryby, także w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Zobacz, kto powinien unikać jedzenia karpia. O szczegółach piszemy w naszej galerii.