
Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść maku. Im może zaszkodzić makowiec
Nie tylko makowiec, ale także babka, kluski z makiem, kutia, ziarenka maku znajdziemy w drożdżówka, a także najbardziej popularnym i zwykłym pieczywie. Bardziej wyrafinowani smakosze włączają mak do sushi, owsianek, koktajli czy potraw wegańskich. Przede wszystkim jednak, mak kojarzy nam się ze smakołykami na święta Bożego Narodzenia.
Sprawdzamy kto nie powinien jeść maku, albo przynajmniej ograniczyć jego spożywanie w święta. Oto lista schorzeń, który mak nie będzie sprzyjał.

Mak na święta. Uwaga na leki!
Przyjmujesz regularnie leki od dłuższego czasu? Lepiej skonsultować świąteczną dietę z lekarzem. Zdarza się, że mak może wejść w niekorzystne interakcje z naszymi medykamentami lub po prostu osłabić ich działanie.

Mak może sprawić kłopoty żołądkowe
Niestety, mak jest ciężkostrawny i może być powodem kłopotów z układem trawiennym czy bólu brzucha. Takie kryzysy może jeszcze zaostrzyć świąteczna dieta, obfita przecież w rzeczy, które nie spożywamy na co dzień. Maku nie poleca się osobom z wrzodami żołądka, jelitem nadwrażliwym i problemach z wątrobą.

Mak może być groźny dla alergików!
Dla osób uczulonych na mak spożycie nawet kilku ziarenek może grozić wstrząsem anafilaktycznym. Na szczęście nadwrażliwość pokarmowa akurat na mak jest stosunkowo rzadka. Trzeba też pamiętać na tzw. alergie krzyżowe, uważać powinny w tym wypadku osoby uczulone na mąkę, kiwi i orzechy.