1 z 8
Przewijaj galerię w dół

Ciasto, sposób przygotowania i niektóre rodzaje farszu powodują, że z pierogami nie należy przesadzać w diecie. Przy jakich schorzeniach nie można jeść pierogów? Szczegóły w galerii.
2 z 8

CUKRZYCA
Pierogi mają wysoki indeks glikemiczny, przede wszystkim dlatego, że wytwarzane są z wysoko przetworzonej mąki pszennej i poddawane są obróbce cieplnej, przez co łatwo ulegają trawieniu i powodują szybki wzrost cukru we krwi.
3 z 8

NADWAGA I OTYŁOŚĆ
Pierogi, jak wiele mącznych potraw, są bardzo kaloryczne. Szczególnie mowa tu o pierogach wzbogaconych o tłuste dodatki lub smażonych na wysokim tłuszczu.
4 z 8

OSOBY Z CHOROBAMI SERCA
Tutaj również nie zaleca spożywania zbyt dużej ilości pierogów smażonych na tłuszczu.