Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść pierogów
Pierogami zajadamy się szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto wyrabiane jest mąki, ciepłej wody oraz soli. Używa się zazwyczaj przetworzonej mąki pszennej, która szybko ulega trawieniu.
Po wyrobieniu ciasta pierogi podlegają obróbce cieplnej - gotowanie powoduje, że skrobia w nich zawarta również może być szybciej strawiona przez organizm - jest to niekorzystne dla osób chorujących na cukrzycę.
Z kolei smażenie na tłuszczu zwiększa kaloryczność i jest niekorzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Te wszystkie czynniki wpływają na to, że pierogi nie mogą być spożywane przez każdego, a i w przypadku zdrowego organizmu, nie warto przesadzać z ich ilością.
- Przeczytaj także: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść bananów. Tym osobom te owoce mogą zaszkodzić.
Takie osoby nie powinny jeść pierogów
Nie tylko ciasto i sposób przygotowania pierogów ma znaczenie. Ważny jest również farsz. Popularne są pierogi z serem, ruskie czy bardzo ciężkostrawne - z kapustą i grzybami. Kto nie może jeść pierogów? Przy jakich schorzeniach powinniśmy unikać pierogów? Szczegóły w galerii:
