
Zaskakujące skutki rezygnacji z pieczywa - zarówno pozytywne, jak i negatywne efekty niejedzenia chleba.
Co się stanie, jeśli zupełnie wykluczy się pieczywo z diety? Czy niejedzenie chleba pomaga schudnąć? Zobacz teraz w naszej galerii niektóre z najbardziej zaskakujących skutków rezygnacji z chleba >>>>>

REZYGNACJA Z CHLEBA MOŻE SPOWODOWAĆ NIEWIELKI SPADEK WAGI
Wśród osób na diecie odchudzającej panuje przekonanie, że chleb tuczy. Jeśli często jemy chleb lub ogólnie pieczywo i zaczynamy je zastępować nieskrobiowymi warzywami lub źródłami białka - znaczna różnica w wadze będzie bardzo zauważalna (stąd dlaczego diety takie jak keto stały się takie popularny). Stanie się tak nie tylko dzięki zmianie diety, ale również dzięki utracie wody z organizmu. Można zrezygnować z chleba i nie schudnąć, liczy się bowiem bilans energetyczny, białko, tłuszcz, węglowodany czy błonnik.

BRAK CHLEBA W DIECIE MOŻE POWODOWAĆ OSPAŁOŚĆ
Po rezygnacji z pieczywa możesz stać się bardziej ospały. Złe samopoczucie, zbliżone do objawów grypy lub przeziębienia – to skutki rezygnacji z węglowodanów. Może się też pojawić osłabienie, zawroty głowy, drażliwość.

PO REZYGNACJI Z CHLEBA MOGĄ SIĘ POJAWIĆ WAHANIA NASTROJU
Jedzenie węglowodanów może uwalniać hormon, który sprawia, że czujemy się dobrze. Spożywanie węglowodanów uwalnia serotoninę, substancję chemiczną, która poprawia nastrój i hamuje apetyt. Jeśli nie dostarczysz organizmowi węglowodanów, hormon będzie wydzielany w mniejszych ilościach, przez co zaczniesz odczuwać smutek lub przygnębienie.