
PO REZYGNACJI Z CHLEBA MOŻNA MIEĆ PROBLEMY W ŁAZIENCE
Wiele zależy od rodzaju spożywanego chleba. Jeśli zrezygnujesz ze zwykłego białego chleba, ten problem może się nie pojawić. Ale jeśli zrezygnujesz z pełnoziarnistego pieczywa, które jest pełne błonnika, mogą pojawić się problemy w łazience. Błonnik jest pomocny dla funkcjonowania układu trawiennego i pomaga regulować trawienie. Jeśli planujesz zrezygnować z chleba, pamiętaj, aby zastąpić to źródło błonnika czymś innym.

NIEDOBÓR WITAMINY C
Witamina C wspomaga odporność, działa krwiotwórczo, walczy z wolnymi rodnikami. Odpowiedni poziom witaminy C jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dieta uboga w węglowodany może prowadzić do niedoboru tej witaminy.

SPADEK ENERGII
Naukowcy i dietetycy są zgodni, że węglowodany są najlepszym źródłem energii dla organizmu. Węglowodany dostarczają organizmowi energii dzięki rozkładowi cukrów. Gdy poziom cukru w organizmie wzrasta, uwalniana jest insulina, która przemieszcza cukier w organizmie i wykorzystuje go jako źródło energii.

PO REZYGNACJI Z PIECZYWA SPADA RYZYKO NIEKTÓRYCH CHORÓB
Utrata masy ciała jest prawdopodobnie ważnym powodem, dla którego ludzie decydują się zrezygnować z chleba w swojej codziennej diecie. Ale powodem może być również ryzyko niektórych chorób. Badania wykazały, że rafinowane węglowodany (produkty z białego pieczywa, które zostały pozbawione naturalnych składników odżywczych, w tym błonnika) mogą podnosić poziom kwasów tłuszczowych w organizmie, co zwiększa ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2. Dlatego rezygnacja z przetworzonego, rafinowanego białego chleba może być mądrym krokiem.