
Zupa ogórkowa
Takie błędy popełniamy najczęściej podczas gotowania zupy ogórkowej. Przez to danie traci swój tradycyjny smak a nawet może stać się groźne dla zdrowia! Przez te błędy ogórkowa może nie się po prostu nie udać. Eksperci zdradzili kilka swoich trików i kulinarnych sekretów dotyczących gotowania zupy ogórkowej. Sprawdź teraz szczegóły w naszej galerii >>>>>

Czy obierać ogórki do zupy ogórkowej?
Ogórki kiszone do zupy ogórkowej należy zetrzeć razem ze skórką na tarce na większych oczkach i wraz z powstałym sokiem dodać do gotującego się wywaru. Obieranie ogórków pozbawi je znajdujących się właśnie w skórce wszelkich wartościowych składników odżywczych oraz właściwego smaku. Pod żadnym pozorem nie należy obierać ogórków kiszonych!

Kolejność dodawania składników do zupy ogórkowej
Składniki na zupę ogórkową należy dodawać i gotować w odpowiedniej kolejności. Najpierw do garnka powinno trafić mięso lub ryby. Wrzucanie mięsa do wrzątku to błąd - smak i aromat mięsa uwalnia się podczas powolnego gotowania. Należy je zatem wrzucić do zimnej wody, pamiętając, że zbyt duża ilość wody nie wyciągnie z mięsa odpowiedniego smaku. Następnie dodaje się przyprawy a na końcu - warzywa, również w konkretnej kolejności. Czytaj o tym na kolejnym slajdzie >>>>>

Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej?
Kwaśne ogórki kiszone sprawiają, że ziemniaki są twarde i niezbyt smaczne. Aby temu zapobiec, należy trzymać się kolejności umieszczania warzyw w garnku: najpierw włoszczyzna, później ziemniaki, a dopiero wtedy, gdy będą miękkie, można dodać starte ogórki kiszone i sok.