
Dlaczego ziemniaki są twarde w zupie ogórkowej?
W zupie ogórkowej nie może zabraknąć m.in. ziemniaków. Wiele osób wrzuca je do wywaru dopiero na samym końcu. Przez to warzywa są niedogotowane i twarde. Gotując zupę ogórkową, warto dodać ziemniaki do bulionu już na samym początku i odczekać, aż będą odpowiednio miękkie. Dopiero później można wrzucić do zupy kiszonki i pozostałe składniki.

Kiedy solić zupę ogórkową?
Zupę ogórkową powinno się solić dopiero pod koniec gotowania, żeby uniknąć przesolenia. Ogórki kiszone same w sobie są zarówno kwaśne, jak i słone. Dodatek soku z ogórków kiszonych to również porcja soli. Posolenie zupy ogórkowej w odpowiednim momencie w czasie gotowania sprawi, że potrawa będzie pyszna i idealnie doprawiona.

Jak zabielić zupę ogórkową, żeby śmietana się nie zwarzyła?
Jeśli zupa ogórkowa ma być zabielona, nieumiejętne dodanie śmietany sprawi, że się zwarzy. Zwarzona śmietana nie jest niebezpieczne dla zdrowia, ale sprawia, że danie wygląda nieapetycznie i jest mniej smaczne. Śmietanę należy zahartować przed dodaniem jej do zupy. Najlepiej wymieszać w osobnym naczyniu łyżkę śmietany z chochlą gorącej zupy, dokładnie wymieszać i dopiero wtedy wlać do zupy ogórkowej.

Tak gotować zupę ogórkową
Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych wewnątrz warzyw, należy je gotować pod przykryciem. Najzdrowsze są warzywa gotowane na parze, dlatego właśnie podczas gotowania zupy ważne jest, aby przykrywać garnek pokrywką.