
Oto najgorsze dodatki do koktajli i smoothie. Tego lepiej nie dodawać, jeśli chcesz schudnąć. Poznaj teraz TOP 8 najgorszych składników, które można dodać do koktajlu w naszej galerii >>>>>

JOGURT SMAKOWY BEZTŁUSZCZOWY LUB O NISKIEJ ZAWARTOŚCI TŁUSZCZU
Jednym ze składników najczęściej dodawanych do koktajli i smoothie jest jogurt. Sprawia on, że napój zyskuje pyszną, kremową konsystencję. Wiele jogurtów zwykłych, zwłaszcza jogurtów greckich lub islandzkich, zawiera dużo białka i bardzo mało cukru. Dzięki temu smoothie wzbogaci się w składniki odżywcze i pomoże zachować uczucie sytości na dłużej.
Jednak koktajl może szybko zamienić się w bombę kaloryczną pełną cukru, jeśli wybierze się niewłaściwy jogurt. Większość jogurtów smakowych zawiera dodany cukier. Często te jogurty, na których pojawia się hasło "beztłuszczowe" lub "niskotłuszczowe", mogą zawierać jeszcze więcej cukru, aby zrekompensować brak tłuszczu.
Koktajl zwykle zawiera cukier z owoców, mleka czy masła orzechowego, dlatego lepiej wybrać jogurt o niskiej zawartości cukru i wysokiej zawartości białka.

KREMY CZEKOLADOWO-ORZECHOWE
Orzechy są pożywne, pełne witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów. Czekolada może również zapewnić organizmowi wiele korzyści zdrowotnych ze względu na zawarte w kakao przeciwutleniacze. Łatwo założyć, że połączenie tych dwóch składników powinno być całkiem zdrowe. Trzeba jednak wziąć pod uwagę również inne składniki, które mają trafić do smoothie, aby upewnić się, że koktajl faktycznie zachowa zdrową, odżywczą równowagę. Na przykład jeśli koktajl zawiera już masło orzechowe, dodanie kremu czekoladowo-orzechowego może sprawić, że napój będzie wrogiem odchudzania i stanie się po prostu szkodliwy dla zdrowia.

OWOCE Z PUSZKI
Owoce w puszkach mogą wydawać się najszybszą, najtańszą i najwygodniejszą opcją przy robieniu smoothie, ale większość z nich pływa w syropie, który jest pełen cukru. Lepiej wykorzystać świeże owoce z naturalnym cukrem. Jeszcze lepszą opcją są mrożone owoce, ponieważ zachowują wartość odżywczą, nie psują się tak szybko i nadają koktajlowi bardziej kremową konsystencję.