
ZA DUŻO DOBREGO
Istnieje kilka popularnych składników koktajli, takich jak masło orzechowe, awokado i olej kokosowy, które są uważane za zdrowe i stanowią zastrzyk pomocnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jednak zawsze istnieje możliwość "za dużo dobrego" w przypadku smoothie, dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na wielkość porcji.
Na przykład awokado składa się ze zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które, jak stwierdzono, pomagają poprawić zdrowie serca i poziom cholesterolu. Jednak w jednym awokado znajdują się 22 gramy tłuszczu, co jest dużą wartością jak na jeden składnik smoothie. Zbyt duża ilość dowolnego rodzaju tłuszczu, nawet jednonienasyconego, może prowadzić do przybierania na wadze. To samo można powiedzieć o maśle orzechowym, które często zawierają zdrowe tłuszcze, ale nadal powinno być spożywane z umiarem.
Miarka oleju kokosowego dodana do koktajlu może dostarczyć organizmowi składników odżywczych, które zwiększą poziom energii, poprawią zdrowie jamy ustnej a nawet przyczynią się do zmniejszenia ryzyka pogorszenia funkcji poznawczych i choroby Alzheimera. Niestety olej kokosowy – mimo że jest bogaty w składniki odżywcze – nadal jest źródłem tłuszczów nasyconych, co oznacza, że należy go spożywać z umiarem.