
Potrawy na wigilijnym stole to już niemal tradycja. Choć od kilku lat mogą gościć tam nie tylko dania postne, Polacy kochają tradycyjne wigilijne potrawy. Zebraliśmy najlepsze potrawy z wigilijnego stołu według przepisów Ewy Wachowicz. Zobaczcie jak przygotować najlepszego karpia, śledzia, pierogi czy barszcz!
Przepisy na barszcz czerwony, paszteciki, pierogi, sałatkę, karpia w galarecie, rybę po grecku, kompot z suszu i wiele innych! Sprawdźcie na kolejnych zdjęciach >>>>

Barszcz czerwony
SKŁADNIKI
100 g - suszonych grzybów
włoszczyzna (bez kapusty)
2 - liście laurowe
5 ziaren - ziela angielskiego
5 ziaren - pieprzu
2 ząbki - czosnku
natka pietruszki
zakwas z buraków
cukier
sól
½ - cytryny
ZAKWAS
1 kg - czerwonych buraków
3 l - wody
1 łyżeczka - kminku
30 g - korzenia chrzanu
1 główka - czosnku
3 łyżeczki - soli
szczypta cukru
1 kromka - chleba razowego
Dokładny przepis: TUTAJ>>>

Makowiec
SKŁADNIKI
400 g - mąki
50 g - drożdży
250 g - masła
1 - jajko
2 - żółtka
1 szklanka - śmietany
1 - cukier waniliowy
1 łyżka - cukru
MASA MAKOWA
500 g - mak
½ l - mleko
20 g - drożdży
1 łyżka - mąki kartoflanej
1 łyżka - marmolady
1 łyżka - bułki tartej
1 - białko
1 - jajko
1 - cukier waniliowy
200 g - cukru pudru
2 łyżki - miodu
100 g - migdałów
100 g - rodzynków z koniaku
Doklądny przepis: TUTAJ >>>

Wigilijny karp
karpie
mąka
oliwa i masło do smażenia
cebula do przełożenia ryby
Dokładny przepis: TUTAJ >>>