
Śledź
600 g - filetów śledziowych
½ szklanki - mleka do namoczenia
½ szklanki - oleju lnianego
3 - cebule
2 - cytryny
pieprz kolorowy w ziarnach
2 - goździki
1 łyżeczka - cukru trzcinowego
½ łyżeczki - suszonego imbiru
Przepis: TUTAJ >>>

Uszka
100 g - suszonych grzybów
1 - cebula
masło do smażenia
CIASTO
500 g - mąki
1 - jajko
1 szczypta - soli
1 szklanka - gorącej wody
Przepis: TUTAJ>>>

Śledź wigilijny
500 g - śledzi solonych
2 - cebule
sok z cytryny
1 - winne jabłko
1 szklanka - kwaśnej śmietany
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
1 pęczek - natki pietruszki
woda i mleko do namoczenia
Przepis: TUTAJ >>>

Składniki na paszteciki wigilijne:
ZACZYN
20 g - drożdży
1 szczypta - cukru
1 szczypta - soli
1 łyżka - ciepłego mleka
1 łyżeczka - mąki
CIASTO
1 kg - mąki
½ l - ciepłego mleka
40 g - roztopionego masła
2 - żółtka
DEKORACJA
1 - jajko
kminek
FARSZ
1 kg - kapusty kiszonej
1 łyżka - masła
1 - cebula
sól
pieprz
Paszteciki wigilijne. Jak przygotować ciasto?
Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić (w malakserze około 5 minut, ręcznie około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.