
Zbyt wysoki poziom cholesterolu może początkowo nie dawać żadnych objawów, jednak z czasem problem ten staje się coraz bardziej dokuczliwy. Wśród najczęściej występujących objawów zbyt wysokiego poziomu cholesterolu wymienia się zawroty głowy, osłabienie, żółtawe plamki w okolicy kolan oraz łokci.
Istnieją pewne nawyki żywieniowe, które mogą prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu. Są jednak warzywa, które pomagają regulować poziom cholesterolu.
Oto najbardziej skuteczne warzywa na obniżenie cholesterolu! Sprawdź teraz TOP 5 najlepszych warzyw obniżających poziom cholesterolu - zdaniem dietetyków >>>>>

SZPINAK NA WYSOKI CHOLESTEROL
SZPINAK
Szpinak jest pełen witamin, minerałów i składników odżywczych, których potrzebuje organizm, zwłaszcza jeśli chodzi o zdrowie serca. Błonnik może zredukować zły cholesterol krążący w organizmie. Dzieje się tak, ponieważ błonnik i cholesterol sklejają się ze sobą, dzięki czemu są naturalnie usuwane z organizmu i jednocześnie obniżają poziom cholesterolu. Niektóre warzywa bogate w błonnik, W celu obniżenia poziomu cholesterolu warto włączyć do diety niektóre produkty bogate w błonnik, takie jak szpinak, marchewki oraz warzywa takie jak kapusta i boćwina.

BROKUŁY NA WYSOKI CHOLESTEROL
BROKUŁY
Brokuły są wszechstronne, smaczne i pełne zdrowych dla serca składników odżywczych, które pomagają kontrolować poziom cholesterolu. Brokuły to kolejne świetne warzywo obniżające poziom cholesterolu, ponieważ ma wysoki poziom błonnika i witaminy C. Brokuły zawierają również beta-karoten, który pomaga zapobiegać utlenianiu cholesterolu LDL (tego złego) we krwi.

SZPARAGI NA WYSOKI CHOLESTEROL
SZPARAGI
Szparagi to kolejne warzywo pełne przydatnych składników odżywczych. Szparagi zawierają witaminy, minerały, błonnik i inne składniki, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca. Bogate w kwas foliowy szparagi pomagają również obniżyć poziom homocysteiny w organizmie, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca poprzez poprawę krążenia.