5 z 9
MAŚLANKA...
fot. Pixabay

MAŚLANKA
Tradycyjnie termin maślanka odnosił się do płynu pozostałego po procesie wytwarzania masła z zakwaszonej śmietany. Proces ten polegał na odstawieniu mleka na pewien czas. Pozwoliło to śmietance i mleku oddzielić się, pozostawiając gęstą śmietankę używaną do wyrobu masła.

W okresie spoczynku naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego fermentowały cukry mleczne, tworząc cierpki płyn zwany maślanką.

Chociaż jej smak jest podobny do śmietany, maślanka jest płynem i może być stosowana tylko jako zamiennik śmietany w wypiekach lub dressingach.

6 z 9
MLEKO KOKOSOWE...
fot. Pixabay

MLEKO KOKOSOWE
Mleko kokosowe to doskonała bezmleczna alternatywa dla śmietany. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest wegańskie, dzięki czemu jest świetną opcją dla osób z alergią na mleko lub ograniczeniami dietetycznymi.

Mleko kokosowe stanowi naprawdę wyjątkowy zamiennik śmietany. Krem na wierzchu pełnotłustego mleka kokosowego można odtłuścić i zmieszać z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą morską aby użyć jako roślinny substytut kwaśnej śmietany do ulubionych dań.

Pełnotłuste mleko kokosowe może być również doskonałym zamiennikiem śmietany w wypiekach. Wystarczy dodać 1 łyżkę soku z cytryny na każdą szklankę mleka kokosowego, aby naśladować kwaskowaty smak tradycyjnej śmietany.

7 z 9
NERKOWCE...
fot. Pixabay

NERKOWCE
Chociaż może to być zaskoczeniem, orzechy nerkowca stanowią świetny substytut kwaśnej śmietany.

Nerkowce to maślane, słodkie orzechy, które są stosunkowo bogate w tłuszcz. Ich wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że są doskonałą bezmleczną alternatywą dla kwaśnej śmietany.

Wegańska kwaśna śmietana może być przygotowana przez zmieszanie namoczonych orzechów nerkowca z octem, sokiem z cytryny i solą morską.

Ten bezmleczny substytut kwaśnej śmietany jest doskonałym dodatkiem do zup i dodatków, choć może nie być idealny do pieczenia.

8 z 9
SOJA...
fot. Pixabay

SOJA
Na rynku dostępnych jest wiele substytutów kwaśnej śmietany na bazie soi, które są odpowiednie dla wegan i osób z alergią na produkty mleczne.

Większość zamienników kwaśnej śmietany na bazie soi ma podobną ilość kalorii i tłuszczu jak prawdziwa. Produkty te mogą być stosowane jako zamiennik jeden do jednego kwaśnej śmietany w przepisach i wypiekach, co czyni je wygodną opcją dla osób, które nie spożywają nabiału.

Jednak zazwyczaj zawierają wiele składników, w tym dodane cukry i konserwanty, których niektórzy ludzie mogą chcieć unikać ze względów zdrowotnych.

Na szczęście można z łatwością zrobić w domu wersję kwaśnej śmietany na bazie soi. Wystarczy zmieszać tofu z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Żona Wilfredo Leona. Tak wygląda i tym zajmuje się na co dzień

Żona Wilfredo Leona. Tak wygląda i tym zajmuje się na co dzień

Egzamin ósmoklasisty w Szkole Podstawowej nr 4 w Chełmnie

Egzamin ósmoklasisty w Szkole Podstawowej nr 4 w Chełmnie

Polskie sztandary nad Berlinem. Wyjątkowa wystawa w bydgoskim muzeum - zobacz zdjęcia

Polskie sztandary nad Berlinem. Wyjątkowa wystawa w bydgoskim muzeum - zobacz zdjęcia

Zobacz również

Żona Wilfredo Leona. Tak wygląda i tym zajmuje się na co dzień

Żona Wilfredo Leona. Tak wygląda i tym zajmuje się na co dzień

Zmarła pani Aurelia Liwińska z Torunia. Miała 107 lat, a całe życie dawała siłę innym

Zmarła pani Aurelia Liwińska z Torunia. Miała 107 lat, a całe życie dawała siłę innym