1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których...
fot. Pixabay

Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których chcemy zamienić śmietanę na inny produkt w przepisach na zupę, sos czy w wypiekach. Zamienników śmietany szukają nie tylko osoby na diecie eliminacyjnej czy z nietolerancją laktozy, ale także alergicy, weganie, osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom tłuszczu, nie przepadają za smakiem śmietany albo po prostu zapomnieli ją kupić.

Czym zastąpić śmietanę w przepisach? Śmietana to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpiona w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Pieczenie i gotowanie bez śmietany a nawet zabielenie kawy jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni.

Sprawdź TOP 7 najlepszych zamienników śmietany na kolejnych slajdach galerii >>>>>

2 z 9
JOGURT GRECKI...
fot. Pixabay

JOGURT GRECKI
Jogurt grecki jest doskonałym zamiennikiem kwaśnej śmietany. Podczas gdy zwykły jogurt zawiera wyższy procent płynu lub serwatki, z jogurtu greckiego większość serwatki została usunięta. Rezultatem jest bardziej gęsta wersja jogurtu, bardzo podobna do kwaśnej śmietany. Co więcej, jogurt grecki ma mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż pełnotłusta śmietana.

Jogurt grecki może być stosowany jako substytut dipów, dressingów i polew. Dodatkowo równe części pełnotłustego jogurtu greckiego można stosować zamiast zwykłej śmietany w dowolnym przepisie, w tym w wypiekach.

3 z 9
TWAROŻEK...
fot. Pixabay

TWAROŻEK
Twarożek jest łagodny, ma miękką i kremową konsystencję. Ma dużo mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż śmietana. Co więcej - można przebierać w twarogach pod względem zawartości tłuszczu.

Jedną filiżankę twarogu można zmieszać z 4 łyżkami mleka i 2 łyżeczkami soku z cytryny, aby zastąpić śmietanę w dowolnym przepisie.

4 z 9
Crème Fraîche...
fot. Pixabay

Crème Fraîche
Crème fraîche dosłownie oznacza świeżą śmietanę. Ten produkt mleczny jest bardzo podobny do kwaśnej śmietany. Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze.

Choć jest spore podobieństwo do kwaśnej śmietany, crème fraîche ma bardziej gęstą, serową konsystencję i delikatniejszy smak.

W przeciwieństwie do twarogu i jogurtu greckiego zawiera większą ilość tłuszczu i kalorii niż śmietana. Dlatego może nie być najlepszym wyborem dla osób liczących kalorie. Chociaż crème fraîche to pokarm o dużej kaloryczności, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu jest idealnym składnikiem sosów i zup, ponieważ można go ugotować bez obaw o separację.

Crème fraîche może być stosowany jeden do jednego jako prosty substytut kwaśnej śmietany.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wiec Sławomira Mentzena w Toruniu. Deszcz nie odstraszył tłumu

Wiec Sławomira Mentzena w Toruniu. Deszcz nie odstraszył tłumu

Sławomir Mentzen w Aleksandrowie Kujawskim: - Na koniec zostawiłem rodzinne strony

Sławomir Mentzen w Aleksandrowie Kujawskim: - Na koniec zostawiłem rodzinne strony

Egzamin ósmoklasisty w Szkole Podstawowej nr 4 w Chełmnie

Egzamin ósmoklasisty w Szkole Podstawowej nr 4 w Chełmnie

Zobacz również

Pożar  domu w powiecie chełmińskim. Straty będą duże. Mamy zdjęcia

Pożar domu w powiecie chełmińskim. Straty będą duże. Mamy zdjęcia

Nadzieja dla pałacu w Samostrzelu. Nowi właściciele planują inwestycje

Nadzieja dla pałacu w Samostrzelu. Nowi właściciele planują inwestycje