
Sernik ma wiele zalet, zarówno pod względem smakowym, jak i odżywczym. Przede wszystkim znajdziemy w nim wysokowartościowe białko oraz wapń. Ze względu na zawartość cukru i tłuszczów, należy jednak spożywać go z umiarem. Oto przepis na klasyczny polski sernik.

Składniki:
500g sera twarogowego
200g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka kwaśnej śmietany
Skórka otarta z jednej cytryny
Szczypta soli
200g herbatników
100g masła

Rozgrzej piekarnik do 170°C. Rozkrusz herbatniki i wymieszaj je z roztopionym masłem. Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia, a następnie wylep je masą z herbatników, równomiernie rozprowadzając.

W dużym naczyniu zmiksuj ser twarogowy z cukrem, aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując cały czas.