Sernik może mieć różne formy i smaki, w zależności od regionu i tradycji kulinarnych. Najczęściej jest przygotowywany na bazie sera twarogowego, jajek, cukru oraz innych prostych dodatków, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni, takich jak ekstrakt waniliowy, skórka cytrynowa, śmietana czy mąka. Całość pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję i smak.
- Przeczytaj także: Zamiokulkas - trik na wypuszczanie nowych liści. Wsyp to do doniczki, a zamiokulkas odżyje
Istnieje wiele różnych wariantów sernika, np. sernik z owocami, sernik z dodatkiem czekolady, sernik na zimno, sernik gotowany, sernik z musem owocowym, itp. Wiele osób ceni jednak sobie klasykę. Prezentujemy przepis na klasyczny polski sernik. Nie może zabraknąć go na wielkanocnym stole!
Klasyczny sernik - składniki
Należy przygotować:
- 500g sera twarogowego,
- 200g cukru,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- Skórka otarta z jednej cytryny,
- Szczypta soli,
- 200g herbatników,
- 100g masła.
Oto przepis na idealny klasyczny sernik. Oto przepis na puszysty sernik, który wyjdzie każdemu
Sernik często jest podawany jako deser na specjalne okazje, ale także może być częścią codziennego menu.
W Polsce nie może zabraknąć go na świątecznym stole, także podczas Wielkanocy. Sprawdź w galerii, jak przygotować klasyczny sernik. Tak krok po kroku zrobisz pyszny sernik na święta - szczegóły w poniższej galerii.
