
Tak krok po kroku zrobić ogórki małosolne na sucho z woreczka? Oto sprawdzony przepis.
Poznaj go teraz na kolejnych slajdach galerii >>>>>

Ogórki małosolne na sucho z woreczka są gotowe do spożycia nawet po kilku godzinach! Są też delikatniejsze w smaku, bardziej chrupiące i dodatkowo nie tracą koloru.

Ogórki małosolne na sucho z woreczka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg dość małych ogórków gruntowych,
- 1 czubata łyżki soli kamiennej niejodowanej do przetworów,
- ok. 10 cm korzenia chrzanu,
- 1 łyżka ziaren gorczycy,
- 5 ząbków czosnku,
- 2-3 gałązki kopru (lub pęczek koperku),
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarenka ziela angielskiego.
Do przygotowania ogórków małosolnych na sucho niezbędny jest woreczek strunowy - na przykład taki do mrożonek.

KROK 1. Ogórki gruntowe należy bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą i odkroić same końcówki, żeby nie były gorzkie.