5 z 10

fot. pixabay.com
KROK 2. Ogórki wrzucamy do woreczka strunowego.
6 z 10

KROK 3. Korzeń chrzanu kroimy na małe kawałki, ząbki czosnku w plasterki. Chrzan, czosnek. liście laurowe i ziele angielskie oraz gorczycę dorzucamy do woreczka z ogórkami. Całość równomiernie oprószamy solą.
7 z 10

fot. pixabay.com
KROK 4. Zamykamy woreczek strunowy, usuwając z niego nadmiar powietrza po czym delikatnie potrząsamy ogórkami, tak by wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
8 z 10

fot. pixabay.com
Ogórki w woreczku należy przez ok. 4 godziny przechowywać w lodówce a następnie przez kolejne 20 godzin – w temperaturze pokojowej. Najlepiej odczekać także 48 godzin, jednak tak przyrządzone ogórki małosolne na sucho są gotowe do spożycia już po kilku godzinach.