
Włączenie orzechów włoskich do diety może przyczynić się do poprawy zdrowia i samopoczucia, zwłaszcza w starszym wieku. Takie są skutki spożywania codziennie garści orzechów włoskich.

ORZECHY WSPOMAGAJĄ PRACĘ MÓZGU
Orzechy włoskie dzięki dużej zawartości fosforu poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego. Są wskazane dla osób przemęczonych, żyjących w stresie, mających kłopoty ze snem czy nadpobudliwych.

ORZECHY ŁAGODZĄ DOLEGLIWOŚCI ŻOŁĄDKOWE I SKÓRNE
Różne części orzecha są stosowane na różne choroby. I tak:
- odwar z liści i zielonych łupin ze względu na dużą ilość garbników polecany jest jako środek ściągający w zaburzeniach żołądkowo-jelitowych,
- odwar stosuje się też w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, oraz do przemywania i okładów przy trądziku, liszajach, oparzeniach,
- odwar z liści orzecha włoskiego zmniejsza potliwość rąk i nóg (moczenie stóp lub jako dodatek do kąpieli), leczy żylaki i hemoroidy (nasiadówki, okłady, przemywanie),
- zielone orzechy włoskie niszczą pasożyty układu pokarmowego,
- napar z kory orzecha włoskiego jest środkiem łagodnie przeczyszczającym.

ORZECHY WSPIERAJĄ ODCHUDZANIE
Orzechy włoskie są kaloryczne, jednak to zdrowy tłuszcz, dlatego zdecydowanie warto włączyć je do diety. Orzechy pomagają w odchudzaniu, także dzięki dużej zawartości błonnika.