
KIEŁBASA Z GRILLA TO SPORA DAWKA SODU
Większość produktów wędliniarskich ma niewiarygodnie wysoką zawartość sodu. Dieta bogata w sód może wyrządzić wiele szkody dla zdrowia. Badania wykazały, że dieta bogata w sód może zwiększać ryzyko wystąpienia schorzeń sercowo-naczyniowych i chorób serca. Eksperci twierdzą, że nie należy przekraczać 2300 miligramów sodu dziennie, przy idealnym limicie 1500 miligramów, aby uniknąć wysokiego ciśnienia krwi, które jest kluczowe dla zdrowia serca.
Przeciętnie kawałek kiełbasy (około 120 g) może zawierać ponad 900 miligramów sodu. Tyle samo gotowanej piersi z kurczaka ma mniej niż 100 miligramów sodu.

NIEKTÓRE KIEŁBASY ZAWIERAJĄ DUŻO TŁUSZCZÓW NASYCONYCH
W zależności od rodzaju kupowanej kiełbasy, można również spożywać duże ilości tłuszczów nasyconych. Zgodnie z badaniami przeciętna kiełbasa (która zazwyczaj zawiera mieloną wieprzowinę, wołowinę lub ich kombinację) może zawierać 13 gramów tłuszczów nasyconych. Jest to dokładny limit tłuszczów nasyconych, na który można sobie pozwolić w ciągu dnia przy diecie 2000 kalorii. Spożycie tłuszczów nasyconych powinno stanowić tylko 5-6 proc. kalorii, aby utrzymać niski poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Zbyt dużo tłuszczów nasyconych w ciągu dnia może powodować mnóstwo problemów. Nie tylko przyczynia się do przybierania na wadze, ale może również zwiększać poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, co skutkuje zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

RYZYKO CHORÓB WZRASTA
Większość kiełbas jest uważana za przetworzone mięso niezależnie od rodzaju zawartego w niej mięsa. Spożywanie dowolnego rodzaju przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko kilku chorób przewlekłych. Na tej liście jest także kiełbasa z kurczaka i kiełbasa z indyka.
Według badań osoby, które regularnie jedzą większą ilość przetworzonego mięsa, mogą być narażone na wyższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka. Wszystko za sprawą substancji rakotwórczych (takich jak nitrozoaminy). Eksperci są zdania, że należy spożywać mniej niż 20 gramów przetworzonego mięsa dziennie.

KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POWODOWAĆ PRZYROST WAGI
Grillowanie to z jednej strony świetny sposób na przyrządzanie potraw z mniejszą ilością tłuszczu, ale jednocześnie sosy, które dodajemy do dań z grilla, mogą ukrywać dodatkowe kalorie, które mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Eksperci sugerują, by zamiast używać sosów, nacierać mięso przyprawami i ziołami, cytryną i czosnkiem.