W kwietniu temperatura powietrza w ciągu dnia oscylowała w granicach 5 st. C, zaś w nocy spadała do -5 st. C, a miejscami nawet do -8 st. C. Takie spadki temperatur spowodowały uszkodzenia pąków kwiatów drzew owocowych, w szczególności czereśni, moreli, brzoskwiń, wiśni, grusz i wczesnych odmian jabłoni.
Na plantacjach krzewów owocowych w największym stopniu ucierpiały plantacje malin jesiennych oraz wczesne odmiany porzeczki czarnej.
Wiosenne spadki temperatur spowodowały również spowolnienie wegetacji, a także opóźnienie rozwoju roślin. Dodatkowo w kwietniu wiele dni było deszczowych i chłodnych, co ograniczyło aktywność pszczół i zapylanie. W wielu rejonach kraju, pod koniec kwietnia wystąpiły przymrozki, powodując uszkodzenia kwiatów i zawiązków.
Straty wywołane niskimi temperaturami są zróżnicowane i uzależnione od położenia plantacji, wieku i składu odmianowego, a także faz rozwojowych w jakich znajdowały się rośliny. Dodatkowo uprawy ogrodnicze charakteryzują się różnym stopniem zaawansowania wegetacji, w zależności od rejonu kraju, gatunku, a także odmiany.
Niskie temperatury wpłynęły nie tylko na stan drzew i krzewów owocowych, ale również na opóźnienie siewu warzyw gruntowych. Dodatkowo utrzymujące się niskie temperatury w kwietniu i w maju oraz niedostateczne nasłonecznienie, w znacznej części kraju niekorzystnie wpłynęły na wzrost warzyw.
Według opinii ekspertów GUS obecnie jest jeszcze za wcześnie, aby oszacować straty w uprawach sadowniczych, ale należy oczekiwać, iż tegoroczne zbiory owoców niektórych gatunków będą niższe od ubiegłorocznych. Niższy poziom zbiorów może być ważnym czynnikiem działającym w kierunku wzrostu cen niektórych owoców na rynku krajowym. Nie należy jednak zapominać, że na kształtowanie się cen istotny wpływ mają również inne czynniki, m.in. poziom zbiorów u innych kluczowych producentów.
Wiosenne przymrozki dotknęły również inne kraje europejskie. Jak podaje portal Foodnews na Ukrainie zbiory moreli i brzoskwiń będą o połowę mniejsze w relacji rocznej. Mniejsza ma być również produkcja wiśni (-39%), śliw (-35%), truskawek (-31%), borówki (-27%), a także malin i czarnej porzeczki (-18%). Niższe zbiory malin i wiśni oczekiwane są również w przypadku Serbii. Mniejszych zbiorów niektórych owoców spodziewają się: Czesi (morele, brzoskwinie, jabłka, gruszki, czarna porzeczka), Węgrzy (wiśnie, czereśnie, jabłka), Niemcy, Francuzi, Słowenii, Austriacy.
Źródło: BGŻ BNP Paribas