Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pandemia zmieniła podejście do czasu wolnego. Leżenie na kanapie już nas nie bawi

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Czas wolny ma istotną funkcję integracyjną, gdyż może skutecznie podtrzymywać więzi społeczne
Czas wolny ma istotną funkcję integracyjną, gdyż może skutecznie podtrzymywać więzi społeczne Pixabay.com
Po pandemii zwracamy większą uwagę na jakość czasu wolnego i chcemy lepiej go organizować. Już nie bawi nas leżenie na kanapie. Pandemia zmieniła też na lepsze nasze nawyki żywieniowe.

Zobacz wideo: Tak wyglądają teraz kontrole zwolnień lekarskich. Oni są na celowniku ZUS

od 16 lat

- Owszem lubię sobie czasem poleżeć na kanapie i pogapić się w telewizor. Nie pogardzę wtedy ulubionym serialem, programem o gotowaniu czy relacją z zawodów sportowych. Wolę jednak sama coś ugotować czy iść na spacer albo poćwiczyć. Wciąż mam w pamięci pandemiczne miesiące, gdy byliśmy zamknięci w domach. Wtedy trzeba było całkowicie przeorganizować swoje życie. Są jednak plusy tej sytuacji - zdrowiej się z rodziną odżywiamy i aktywniej spędzamy czas wolny - opowiada pani Anna z Bydgoszczy.

Grunt, by oderwać się od codziennej rutyny

Nawyki Polaków dotyczące spędzania czasu wolnego zmieniają się na przestrzeni ostatnich lat. Co trzeci respondent badania na ten temat twierdzi, że czas wolny w jego życiu pełni głównie funkcję regeneracyjną, co pozwala na odnowienie sił fizycznych i psychicznych. Według 27 proc. ankietowanych odgrywa ważną rolę rozwojową, bo pomaga kształtować zainteresowania i zdobywać nowe umiejętności. W opinii co czwartego ma istotną funkcję integracyjną, gdyż może skutecznie podtrzymywać więzi społeczne.

Z kolei z badania serwisu Prezentmarzeń wynika, że czas wolny powinien przede wszystkim dawać nam możliwość przeżycia przygody. Tak twierdzi co trzeci zapytany. Według co czwartego ważne jest oderwanie od codziennej rutyny i obowiązków, jak również dobra zabawa i szansa na skuteczną regenerację organizmu.

Co istotne, po pandemii zwracamy większą uwagę na jakość czasu wolnego i chcemy lepiej go organizować. Chętniej też próbujemy nowych form wypoczynku.

Mniej mięsa w menu

Pandemia koronawirusa odbiła się także na tym, co jemy. Zmieniliśmy nawyki żywieniowe na lepsze. W menu gości mniej mięsa, a więcej owoców i warzyw. To dobra dieta na jesień.

- Można było się spodziewać, że więcej osób poprawiło swój model odżywiania podczas pandemii. Ludzie zyskali przecież czas na samodzielne przygotowywanie posiłków i ich regularne spożywanie. A przede wszystkim zrozumieli, że trzeba dbać o zdrowie i warto w nie inwestować, m.in. kupując wysokiej jakości produkty - mówi prof. Ewa Rembiałkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Jak najwięcej warzyw

Jak podkreślają dietetycy, dieta bogata w warzywa jest idealna na jesień.

Gdy jest szaroburo za oknem, zadbajmy o to, by było kolorowo na talerzu! Do kanapek z ciemnego chleba włóżmy liść sałaty, pokrojone rzodkiewki, ogórki czy paprykę. Dania posypujmy zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem czy koperkiem. Do kefiru dodajmy owoce i zróbmy koktajl. Z marchewki, buraków, selera czy jabłek przygotujmy świeże soki czy musy owocowo-warzywne. Ich regularne spożywanie to sposób na dostarczenie niezbędnych witamin i składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki nim z łatwością możemy zwalczać niedobory takich składników jak np. witamina C, błonnik, wapń i magnez.

- Na przykład w burakach znajdziemy ogromną dawkę kwasu foliowego, który jest niezbędny do produkcji białych krwinek, czyli komórek walczących z chorobami. Warzywa i owoce to również witamina A, selen, cynk, magnez czy miedź, które pomogą nam przetrwać okres jesienny bez zachorowań - radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia.

Jesienią gotujmy też warzywne zupy, które dodatkowo nas rozgrzeją. Sięgajmy po kiszonki. Do słoików z solanką można włożyć np. pomidory, buraki, paprykę, śliwki, jak również grzyby. Kiszonki to najtańsze lekarstwo na wszelkiego typu dolegliwości. Pamiętajmy o białku, które wpływa na produkcję ciepła w organizmie. Źródłem białka są m.in.: chude mięso, ryby, jajka, produkty mleczne, rośliny strączkowe.

Nie przegap

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska