Tak zdrowo schudnąć 5 kg w miesiąc. Oto najlepsze sposoby na odchudzanie
Gdziekolwiek spojrzeć, świat wydaje się mieć obsesję na punkcie modnych diet, liczenia kalorii i planów posiłków, które obiecują szybkie rezultaty. Nie ma niestety uniwersalnej recepty na to, jak schudnąć - wpływ na to ma wiele czynników, takich jak typ sylwetki, wiek, płeć, wykonywana praca czy schorzenia a także predyspozycje genetyczne. Każdy ma także inne zapotrzebowanie energetyczne.
Zdaniem dietetyków prawidłowa jest utrata wagi rzędu 1 kg tygodniowo. Umożliwia to utratę nawet 5 kg w miesiąc. Aby schudnąć, należy dostarczać organizmowi mniej kalorii, niż zużywa, ale nie można przekraczać minimalnego zapotrzebowania. Warto zastosować umiarkowany deficyt kaloryczny połączony z regularnymi treningami. Stopniowa i powolna utrata kilogramów jest korzystna dla zdrowia a także daje lepsze i trwalsze efekty.
Co jeść, żeby schudnąć 5 kg? Odżywianie jest kluczowym elementem utraty wagi, jednak zamiast skupiać się tylko na tym, co jeść, lepiej zastanowić się nad nawykami i zmianami, które można wprowadzać codziennie, a które nie wiążą się z dietą.
Jak schudnąć 5 kg w 30 dni? Oto zdrowe sposoby na odchudzanie bez diety
Nie ma innego sposobu na to, by schudnąć 5 kg, niż deficyt kaloryczny. Ale aby schudnąć 5 kg w krótkim czasie, wystarczy niekiedy zrezygnować z kilku niezdrowych pozycji w menu a także wprowadzić kilka zdrowych nawyków każdego dnia.
Sprawdź teraz w naszej galerii sprawdzone sposoby, by schudnąć 5 kg w miesiąc:
To Cię może zainteresować:
- Najzdrowsze śniadanie - menu od neurologów. Te trzy produkty warto jeść na śniadanie dla zdrowego mózgu
- Cellulit - te produkty spożywcze mogą zredukować cellulit. Dieta na redukcję cellulitu
- Te warzywa zawierają najwięcej błonnika - ranking warzyw bogatych w błonnik. One wspierają pracę jelit
- Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu - Magda Gessler tego nigdy nie dodaje! Przez to rosół traci tradycyjny smak
- Tak można przedłużyć świeżość sałaty. Takie są najlepsze domowe sposoby. Zobacz jak przechowywać sałatę, żeby nie zwiędła