Łącznie prawie dwustu uczestników przygotowywało posiłki podczas dziewięciu warsztatów kulinarnych odbywających się od połowy listopada.
- Królowała gęsina - mówi Maria Imiałek, uczestniczka warsztatów w Sitnie. Co roku na jej świątecznym stole pojawia się gęś, a w tym roku na pewno skorzysta z nowo poznanych przepisów. Zachwala zwłaszcza przystawkę - carpaccio z buraka. - Byłam nim zafascynowana. Ale wszystko było bardzo smaczne.
Z gęsi panie przygotowały także m.in. krupnik i tatar. Smakowały zarówno Marii Imiałek, jak i Kindze Dyląg, która także gotowała podczas warsztatów w Sitnie.
W gminie Ryńsk i w gminie Płużnica w powiecie wąbrzeskim będzie sporo atrakcji na mikołajki
- Przygotowuję gęś na różne sposoby, także czerninę i pasztety, ale przepisy, które przedstawiono na warsztatach nie były mi znane - mówi Kinga Dyląg.
Warsztaty zorganizowała LGD Ziemia Wąbrzeska dla mieszkańców Wąbrzeźna oraz gmin: Książki, Ryńsk oraz Dębowa Łąka.
