https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Panie z powiatu wąbrzeskiego poznały nowe przepisy na gęsinę [zdjęcia]

Karina Knorps-Tuszyńska
Warsztaty organizowane były w różnych częściach powiatu wąbrzeskiego. W Sitnie trwały ponad trzy godziny. Zakończyły się degustacją przygotowanych potraw
Warsztaty organizowane były w różnych częściach powiatu wąbrzeskiego. W Sitnie trwały ponad trzy godziny. Zakończyły się degustacją przygotowanych potraw Nadesłane/LGD Ziemia Wąbrzeska
- Warsztaty były super, wszystkie byłyśmy zachwycone. Dla nas to coś nowego - mówi Maria Imiałek, która brała udział w warsztatach kulinarnych.

Łącznie prawie dwustu uczestników przygotowywało posiłki podczas dziewięciu warsztatów kulinarnych odbywających się od połowy listopada.

- Królowała gęsina - mówi Maria Imiałek, uczestniczka warsztatów w Sitnie. Co roku na jej świątecznym stole pojawia się gęś, a w tym roku na pewno skorzysta z nowo poznanych przepisów. Zachwala zwłaszcza przystawkę - carpaccio z buraka. - Byłam nim zafascynowana. Ale wszystko było bardzo smaczne.

Z gęsi panie przygotowały także m.in. krupnik i tatar. Smakowały zarówno Marii Imiałek, jak i Kindze Dyląg, która także gotowała podczas warsztatów w Sitnie.

W gminie Ryńsk i w gminie Płużnica w powiecie wąbrzeskim będzie sporo atrakcji na mikołajki

- Przygotowuję gęś na różne sposoby, także czerninę i pasztety, ale przepisy, które przedstawiono na warsztatach nie były mi znane - mówi Kinga Dyląg.

Warsztaty zorganizowała LGD Ziemia Wąbrzeska dla mieszkańców Wąbrzeźna oraz gmin: Książki, Ryńsk oraz Dębowa Łąka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska