
Papryka jest bardzo popularna w naszym kraju. W Polsce przyswajamy ją w postaci zmielonej, suszonej, wędzonej czy tej najzwyklejszej. Mało kto jednak wie, że może ona stanowić ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jesteś ciekaw dlaczego? Szczegóły już w kolejnych zdjęciach.

Papryka i jej właściwości
Nim jednak powiemy komu papryka może faktycznie zaszkodzić, warto abyście wiedzieli, że w dużej większości przypadków jest ona całkowicie bezpieczna, a dodanie jej do swojej diety może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Dlatego też nie warto profilaktycznie odstawiać tego warzywa, ponieważ skazujemy siebie wtedy na brak cennego źródła potasu, manganu, żelaza, magnezu czy błonnika.

Papryka, a uczulenie
Najbardziej oczywistym powodem do nie spożywania papryki jest przede wszystkim alergia. Występuje ona bardzo rzadko, jednak nie zmienia to faktu, że posiadając ją powinniśmy całkowicie zrezygnować ze spożywania papryki. Warto jednak wiedzieć, że można mieć objawy uczulenia na paprykę nie mając na nią alergii. Oddziałuje ona bowiem wraz z innymi alergiami jak np. tą na latex, brzozę czy seler.

Nie jedz papryki mając wrażliwy żołądek
Nie poleca się spożywania papryki również przez osoby posiadające delikatny żołądek. Powodem tego jest fakt, że pomimo że sama w sobie jest całkiem lekko strawna, tak jej skóra jest na zupełnie innym biegunie. Dlatego też osoby mające dietę lekkostrawną powinny unikać spożywania papryki ze skórką.