MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Papryka - osoby z tymi schorzeniami nie powinny jej jeść. Zobacz, kto nie powinien jeść tego warzywa

Kamil Różycki
Kamil Różycki
Papryka jest bardzo popularna w naszym kraju. W Polsce przyswajamy ją w postaci zmielonej, suszonej, wędzonej czy tej najzwyklejszej. Mało kto jednak wie, że może ona stanowić ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jesteś ciekaw dlaczego? Szczegóły już w kolejnych zdjęciach.
Papryka jest bardzo popularna w naszym kraju. W Polsce przyswajamy ją w postaci zmielonej, suszonej, wędzonej czy tej najzwyklejszej. Mało kto jednak wie, że może ona stanowić ogromne zagrożenie dla naszego zdrowia. Jesteś ciekaw dlaczego? Szczegóły już w kolejnych zdjęciach. Pixabay
Papryka ma zarówno swoich fanów, jak i zagorzałych przeciwników. Trudno znaleźć warzywo, które równie mocno polaryzuje opinie społeczną. Jakby jednak nie było trzeba przyznać, że w większości przypadków jest ona niebywale zdrowa.

Obecnie paprykę w sklepach możemy kupić w niemalże każdej odsłonie. Począwszy od różnych dostępnych kolorów, jak ten najbardziej podstawowy, po żółty czy zielony. Dodatkowo, bez większych problemów możemy wejść w posiadanie również różnych rodzajów i form papryki.

Papryka - skarbnica zdrowia oraz niebezpieczna pułapka

Mówiąc o papryce, już na samym starcie warto zaznaczyć, że jest ona pełna pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Jest to bowiem prawdziwa skarbnica wielu witamin, jak na przykład witamina C, A, E i K, które wpływają m.in. na wzrok czy prawidłowe krzepnięcie krwi.

  • Badania sugerują, że kapsaicyna znajdująca się w papryce może wspomagać trawienie, poprawiając przyswajalność składników odżywczych, a także może mieć korzystny wpływ na procesy metaboliczne.
  • Papryka jest źródłem różnorodnych antyoksydantów, takich jak witamina A, C i E, które pomagają zwalczać wolne rodniki w organizmie.
  • Zawartość witaminy A w papryce może wspierać zdrowie oczu, szczególnie siatkówki.

Jednak pomimo wielu cennych składników, są osoby które spożywając paprykę są narażone na spore zagrożenie. Dlatego też powinny one ograniczyć jej spożywanie do absolutnego minimum, albo całkowicie zrezygnować z jej spożywania. Jesteś ciekaw kim są te osoby- szczegóły znajdziesz już w poniższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska