Murmiłło to mała piekarnia. Zatrudnia tylko trzech piekarzy. Jednak dzięki temu, ile serca wkładają w pieczenie żytniego z ziemniakami, chleb jest prawdziwy, a nie tylko tak się nazywa.
Ma posmak gotowanych lub parowanych ziemniaków oraz zakwasu żytniego i podobny zapach.
Najpierw upiekł go Adam Mrozik, piekarz z Bydgoszczy, według przepisu swojej babci Anieli. Pierwszy bochenek powstał w Bieszczadach i zasmakował znajomym.
To miał być eksperyment, produkt stworzony jakby na przekór temu, że polska żywność nie jest już tak dobrej jakości, jaka była za czasów jego dzieciństwa. Pan Adam przypomniał sobie recepturę i upiekł chleb z przepisu babci.
Z wykształcenia jest technologiem piekarnictwa, ale przez 17 lat nie pracował w zawodzie. Oficjalnie biznes prowadzi żona pana Adama - Marzena Mrozik, mąż jej pomaga.
Teraz rywalizuje w plebiscycie "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej" - w kategorii "Artykuły spożywcze - pieczywo".
Jak tutaj przebiega głosowanie?
Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Najlepsze firmy czekają na Wasze głosy!
Logo "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej":
