https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pilny komunikat GIS - te produkty zostały wycofane. Salmonella, Escherichia coli i ochratoksyna w jedzeniu

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 16 lat
GIS wydał pilny komunikat dla klientów w związku z groźnymi bakteriami i toksynami wykrytymi w produktach spożywczych. Produkty te dostępne były w wielu popularnych marketach w Polsce. Chodzi między innymi o skażenie jedzenia salmonellą oraz bakterią Escherichia coli produkującą toksynę Shiga (STEC). Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy. Podajemy szczegółowe informacje o wycofanych produktach - sprawdź, czy masz je w domu.

GIS czyli Główny Inspektorat Sanitarny to państwowa instytucja, do zadań której należy m.in. kontrolowanie czy żywność oraz inne przedmioty wprowadzone do sprzedaży nie zagrażają zdrowiu i życiu Polaków.

Warto regularnie sprawdzać komunikaty GIS oraz zwracać uwagę na informacje dotyczące wycofywanych produktów spożywczych, aby unikać potencjalnych zagrożeń dla zdrowia.

Obecnie GIS wydał pilne komunikaty o wycofaniu produktów spożywczych ze względu na możliwą obecność salmonelli, bakterii E. coli, ochratoksyny A oraz toksyn Alternaria.

Salmonella - skutki zakażenia

Bakterie salmonelli mogą powodować zakażenie układu pokarmowego zwane salmonellozą. Najczęściej przenoszone są przez skażoną żywność i wodę.

Źródła zakażenia to zwykle surowe lub niedogotowane mięso (zwłaszcza drób), jaja i produkty jajeczne (np. majonez, kremy), niepasteryzowane mleko i nabiał, surowe warzywa i owoce zanieczyszczone bakteriami, kontakt z zakażonymi zwierzętami (np. gadami, ptakami).

Objawy salmonellozy zazwyczaj pojawiają się 6-72 godziny po zakażeniu i mogą trwać kilka dni:

  • biegunka (często wodnista, czasem z domieszką śluzu lub krwi),

  • nudności i wymioty, bóle brzucha,

  • gorączka, osłabienie i odwodnienie,

  • w skrajnych przypadkach salmonella może prowadzić do sepsy i poważnych powikłań, np. zapalenia stawów (tzw. reaktywne zapalenie stawów).

Salmonella jest groźna szczególnie dla małych dzieci, osób starszych oraz osób z osłabioną odpornością.

Bakterie Escherichia coli - skutki zakażenia

Escherichia coli produkująca toksynę Shiga (STEC) może prowadzić do ciężkich zatruć pokarmowych oraz poważnych powikłań.

Jak działa STEC na organizm?

  • Produkuje toksynę Shiga, która uszkadza naczynia krwionośne w jelitach, nerkach i innych narządach.

  • Może powodować krwotoczne zapalenie jelita grubego – prowadzi to do silnych bólów brzucha i krwawej biegunki.

  • U niektórych pacjentów (zwłaszcza dzieci i osób starszych) zakażenie może rozwinąć się w zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który powoduje: niewydolność nerek, niedokrwistość hemolityczną (rozpad czerwonych krwinek), małopłytkowość (zwiększone ryzyko krwawień), możliwe uszkodzenie układu nerwowego.

Objawy zakażenia STEC pojawiają się 3–8 dni po zakażeniu i są to:

  • bóle brzucha,

  • biegunka, często krwawa,

  • nudności i wymioty,

  • gorączka (ale nie zawsze).

GIS wycofał te produkty

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega konsumentów, że spożywanie tych produktów może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Zobacz szczegółowe informacje o wycofanych produktach, takie jak nazwa, numer partii oraz zdjęcie i sprawdź, czy masz je w domu.

Ochratoksyna A - negatywny wpływ na zdrowie

Ochratoksyna A (OTA) to mykotoksyna, czyli toksyczna substancja wytwarzana przez pleśnie z rodzaju Aspergillus i Penicillium. Można ją znaleźć w skażonej żywności, takiej jak zboża (pszenica, kukurydza), kawa, suszone owoce, wino i piwo, produkty mięsne (np. kiełbasy, jeśli zwierzęta były karmione skażoną paszą).

Wpływ ochratoksyny A na zdrowie człowieka:

  • Działanie nefrotoksyczne – Największe zagrożenie dla nerek, może prowadzić do ich uszkodzenia i zwiększać ryzyko przewlekłej choroby nerek.

  • Rakotwórczość – Podejrzewa się, że ochratoksyna A może sprzyjać rozwojowi nowotworów, zwłaszcza raka nerki i układu moczowego.

  • Neurotoksyczność – Może wpływać na układ nerwowy, powodując problemy z pamięcią i koncentracją.

  • Działanie immunosupresyjne – Osłabia układ odpornościowy, przez co organizm jest bardziej podatny na infekcje.

  • Wpływ na rozwój płodu – Badania sugerują, że OTA może mieć działanie teratogenne (czyli powodować wady rozwojowe).

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska