
Te towary GIS wycofał ze sklepów
GIS w komunikacie dla klientów wycofał produkty spożywcze, które mogą być groźne dla zdrowia konsumentów. Zobacz, jakie to produkty.

Salmonella w łososiu
Wykrycie obecności bakterii Salmonella w jednej partii łososia sałatkowego
Wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
Numer partii: 0616
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
Kod kreskowy: 5 901576 05749
Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

Salmonella w łososiu
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Bakterie E. coli w serze
Wycofanie sera z powodu podejrzenia obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC)
Wycofano ser MORBIER AOP ze względu na podejrzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.