6 września w Lipnie - uroczyste otwarcie rozbudowanej części Zakładu Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Pinguin Foods Polska. Firma wzbogaciła się o budynek produkcyjno-magazynowy z mroźnią składową o powierzchni 14 tysięcy metrów kwadratowych. Inwestor postawił na nowoczesny sprzęt technologiczny: dwa najnowocześniejsze w Polsce tunele do mrożenia fluidyzacyj-nego. Halę wypełniły też nowe linie produkcyjne: korzeniowa i groszkowa, pojawił się szereg nowych urządzeń.
Dzięki tej inwestycji znacznie zwiększyły się możliwości składowania - z 6 do 16 tysięcy miejsc paletowych. Zastosowane zostały nowoczesne, sześciopoziomowe regały przesuwne, pozwalające na szybki dostęp do towarów przy zminimalizowaniu powierzchni składowania.

Do tej pory zakład w Lipnie przetwarzał pomidory, cebulę, kalafiory, wiśnie, truskawki, porzeczki i brokuły. Po rozbudowie przetwórstwo tych ostatnich wzrośnie trzykrotnie i tym samym stanie się flagowym produktem firmy, a ponadto rozszerzy się o cukinie, dynie, marchew, ziemniaki, buraki czerwone, pietruszkę, seler i paprykę.
Zobacz także: Wypadek na Brzeskiej we Włocławku. Policjanci zatrzymali kierowcę [zdjęcia, wideo]
Pod względem ilościowym, cała dotychczasowa produkcja już w ciągu pierwszego roku się podwoi. W Lipnie zaplanowana jest również produkcja i pakowanie produktów z szybko rozwijającej się obecnie kategorii dań typu convenience, czyli gotowych do spożycia po krótkim podgrzaniu. Już teraz pakowane są tam gotowe zupy-kremy, pierwszy taki produkt w wersji mrożonej na polskim rynku.
Zakład rozpoczynał swoją działalność od zatrudnienia około 70 pracowników, obecnie jest ich około 200, a po rozbudowie potrzebni będą kolejni pracownicy. - Jest to dla mnie bardzo satysfakcjonujące, bowiem przy tak dużym bezrobociu w powiecie każde nowe miejsce pracy jest na wagę złota - mówi starosta Krzysztof Baranowski. - Dlatego, gdy kierownictwo firmy Pinguin Foods zgłosiło się do mnie w sprawie włączenia terenu zakładu do planowanej strefy gospodarczej, bez chwili wahania poparłem ten pomysł.

Starosta 7 września ubiegłego roku podpisał pozwolenie na rozbudowę Pinguin Foods Polska. - Jest to dla mnie bardzo ważne, że w tak niedługim czasie firmie udało się utworzyć miejsca pracy - dodaje starosta. - Cieszy mnie fakt, że wreszcie w zakresie rozwoju gospodarczego zaczynają się dziać dobre rzeczy i powiat lipnowski nareszcie będzie kojarzony z pozytywnymi zmianami.
Na otwarciu rozbudowanego zakładu Pinguin Foods Polska obecność potwierdzili przedstawiciele grupy Greenyard Foods z Belgii, a także ambasador Belgii w Polsce, Pani Colette Tacquet.
