Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Po 80 godzinach kursu powiedzą uczniom, jak podawać homara

(erka)
w Warszawie. Od lewej: Iwona Daniel, Andżelika Kopczyńska oraz Leszek Gryka, jeden z prowadzących szkolenie
w Warszawie. Od lewej: Iwona Daniel, Andżelika Kopczyńska oraz Leszek Gryka, jeden z prowadzących szkolenie nadesłane
Andżelika Kopczyńska i Iwona Daniel z Kowala uczestniczyły w niecodziennym projekcie pn. "Nauczyciel mistrzem młodych mistrzów".

Iwona Daniel i Andżelika Kopczyńska pracują w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego imienia Kazimierza Wielkiego w Kowalu, w skład którego wchodzi między innymi Technikum Gastronomiczne. Obie są nauczycielkami tzw. bloku żywienia i z tej racji wzięły udział w szkoleniu "Nauczyciel mistrzem młodych mistrzów". Była to IX edycja projektu, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Miejscem szkolenia było Centrum Techniki Kulinarnej "Doram" w Warszawie.

Podczas dwutygodniowego pobytu w Warszawie kilkunastu uczestników z całej Polski miało osiemdziesiąt (!) godzin zajęć pod okiem profesjonalnych kucharzy. Celem projektu było podniesienie kompetencji praktycznych i teoretycznych nauczycieli kształcących w kierunkach gastronomicznych. Poznali oni także obsługę nowoczesnego sprzętu i urządzeń gastronomicznych.

Zobacz też: Kuchnia molekularna. Pokaz Mariusza Gachewicza i Jacka Maksymowicza wideo, zdjęcia

- To najbardziej profesjonalne szkolenie, w jakim do tej pory uczestniczyłam - mówi Andżelika Kopczyńska. - Przez dwa tygodnie poznaliśmy mnóstwo tajników kuchni. Miałyśmy możliwość pracy na delikatesowych surowcach najwyższej jakości. Pokazano nam, jak przyrządzać ośmiornicę, przegrzebki, nauczyłyśmy się obróbki wstępnej pstrąga, drobiu, poznałyśmy wszystkie stopnie wysmażenia steku... Podpatrywałyśmy, jak przygotowuje się homara - począwszy od tego, jak trzeba go... zabić - mówi pani Andżelika. - Poznałyśmy także tajniki sztuki molekularnej.

Czytaj też: Pasztet z morelami Zespołu Szkół Chemicznych wśród najlepszych potraw Pomorza i Kujaw

Zajęcia prowadzili prawdziwi artyści sztuki kulinarnej: Leszek Gryka, Jacek Grochowina, Krzy-sztof Gaca i Rafał Adamek. - To była dla nas niezapomniana przygoda - mówi Andżelika Kopczyńska. Teraz wiedzę nabytą w Centrum Techniki Kulinarnej "Doram" będą przekazywać w Zespole Szkół CKR w Kowalu. Czy sposób, w jaki przygotowuje się homara, przyda się na lekcjach żywienia w szkole, która znana jest z podtrzymywania kulinarnych tradycji? Na pewno tak! Świat idzie do przodu, a szkoła, która chce kształcić dobrych fachowców, musi ich wszechstronnie przygotować do pracy.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska