5 z 9

fot. unspladh.com
Nawóz z banana do porzeczek
Skórki od 3-4 bananów zalej 1 l wody. Odstaw na 48 godzin. Odcedź i rozcieńcz powstały płyn w proporcji 1:5 z wodą.
6 z 9

fot. unspladh.com
Kompost z odpadków kuchennych
Wykorzystaj obierki warzyw i owoców, fusy z kawy i herbaty, skorupki jaj, skoszoną trawa, liście. Regularnie mieszaj i nawilżaj składniki. Po około pół roku kompost będzie gotowy do użycia.
7 z 9

fot. unspladh.com
Czarna porzecza wymaga regularnego i obfitego podlewania. Zaleca się podlewanie co 2-3 dni, szczególnie młodych krzewów.
8 z 9

fot. unspladh.com
Co roku wycinać należy pędy czteroletnie i starsze. Termin przycinania czarnej porzeczki przypada pod koniec zbioru. Usuwa się 3-4 najstarsze, najgrubsze i najciemniejsze gałęzie tuż przy ziemi.