https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Podlewam tym ogórki w kwietniu, a w sezonie mam mnóstwo warzyw na krzaczkach. Trik za 5 zł na duże ogórki [27.04.2025]

Agnieszka Kasperek
Wideo
od 7 lat
Ogórki to jedno z najbardziej lubianych warzyw w polskich ogrodach – są pyszne, soczyste i świetnie nadają się zarówno do jedzenia na surowo, jak i do kiszenia. Ogórek jest dość łatwy w uprawie, także domowej. Wymagają regularnego podlewania i nawożenia. Wówczas krzaczki w sezonie aż ugną się od ogórków. Zobacz prosty trik na to, jak wyhodować piękne, duże ogórki w ogródku.

Ogórek (Cucumis sativus) to roślina jednoroczna z rodziny dyniowatych. Pochodzi z Indii, gdzie uprawiano go już ponad 3 tysiące lat temu. Do Europy trafił w starożytności, a w Polsce jest znany od średniowiecza.

Takie właściwości odżywcze ma ogórek

Ogórek to smaczne i zdrowe warzywo. Zawiera sporo witamin i minerałów, takich jak: witamina C,, witaminy z grupy B (B3, B6, B12), wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.

Ogórki świetnie się sprawdzą jako zdrowa i pyszna przekąska dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ogórki w ponad 90 proc. składają się z wody, a jeden średniej wielkości ogórek to zaledwie 15 kcal! Ogórek jest nie tylko niskokaloryczny, ale do tego dobrze nawadnia i gasi pragnienie w letnie, upalne dni.

Ogórek zielony - kiedy i jak owocuje?

Ogórek to warzywo o płożących się lub pnących łodygach, dużych, chropowatych liściach i charakterystycznych zielonych owocach, które mogą mieć różny kształt i długość.

  • Ogórka wysiewaj do gruntu od połowy maja (po przymrozkach).

  • Ogórek owocuje zazwyczaj od lipca do września, w zależności od odmiany i warunków pogodowych.

  • Zbieranie plonów z krzaków ogórka: regularne zbiory co 2–3 dni wspomagają dalsze kwitnienie i owocowanie.

Jak jeść ogórki zielone świeże?

Ogórki często goszczą na polskich stołach. Robi się z nich tradycyjną mizerię do obiadu, są składnikiem surówek i sałatek, zjada się je też jako dodatek do kanapek oraz jako samodzielną przekąskę - z odrobiną soli. Jednym z ulubionych w Polsce sposobów na ogórki są ogórki kiszone. To już prawdziwy narodowy przysmak. By zrobić smaczne i jędrne ogórki kiszone, trzeba mieć zdrowe ogórki świeże.

Zobacz też: Ogórki kiszone - przy tych chorobach mogą szkodzić. Zobacz, kto nie powinien jeść ogórków kiszonych

Zobacz też: Błędy przy kiszeniu ogórków. Przez to ogórki kiszone są mętne i się gazują - czego nie robić?

Podlewaj tym ogórki, a w sezonie obrodzą

Jeśli chcesz zbierać obfite plony ze swoich krzaków ogórków, musisz je regularnie podlewać i nawozić. Ten tani, ale skuteczny nawóz zdziała cuda na twojej uprawie. Ogórki będą rosły znacznie szybciej i będą mieć dużo więcej owoców. Podlej grządki tym nawozem raz w tygodniu, a przyśpieszy to wzrost ogórków nawet o 25%!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska