Przybliży ona ogrom prac, wielki wysiłek i trud, jaki trzeba było niegdyś wykonać, by móc upiec chleb. Przypomni również o wielkiej jego roli w tradycji ludowej. Przysłowiowe stwierdzenie: od ziarenka do bochenka - to mozolna droga do chleba - to wiele etapów prac: orka, zasiew i żniwa - od zawsze, czas najważniejszych w roku zajęć w gospodarstwie. Od ich powodzenia, od uzyskanych plonów, zależała dalsza egzystencja rodziny chłopskiej. Żniwa będące czasem wytężonej pracy mieszkańców wsi miały swój porządek, ustalony harmonogram i uświęcone tradycją zwyczaje i obrzędy, które zostaną przypomniane podczas festynu. Odbędzie się pokaz żęcia kosą, wiązania snopków i ustawiania w sztygi. Zaprezentowane zostanie młócenie cepami i młocarnią "kastrą", czyszczenie zboża szuflą i wialnią, produkcję mąki (ręcznie) na żarnach.
Po raz pierwszy będzie można obserwować ustawianie wiatraka do pracy. Uczestnicy spotkania zobaczą widowisko o pieczeniu chleba z pierwszej po zbiorach mąki i tradycyjne "wieńcowe" na Kujawach. Nie zabraknie ludowej muzyki i śpiewu. Ponadto w kuźni kowal będzie kuł żelazo na gorąco, garncarz toczył naczynia na kole garncarskim, a plecionkarz wyplatał kosze wiklinowe. Na kiermaszu towarzyszącym występom będzie można obejrzeć i zakupić koronki, haftowane obrusy, serwetki, ozdoby z bibułki, słomy, wiklinowe kosze, rzeźbione świątki, naczynia z gliny i wyroby kowalstwa artystycznego. Na stoiskach spożywczych nie zabraknie tradycyjnych smakołyków, np. miodu (również pitnego), chleba orkiszowego, ciast, pierogów i klusek ziemniaczanych.