Uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych przygotowali na swoim stoisku 8 stanowisk, na których prezentowali wykonywanie potraw tradycyjnych i nowoczesnych oraz sztukę zdobniczą.
Szczególną uwagę gości odwiedzających przyciągała prezentowana sztuka carvingu, artystycznie składanych serwetek i kolorowych figurek marcepanowych. Mieszkańcy powiatu mieli okazję obserwować wykonanie i zdegustować potraw flambirowanych, wykwintnych nadziewanych naleśników, różnych surówek, sałatek, potraw grillowanych oraz tradycyjnego chleba ze smalcem i ogórkiem kwaszonym.
Oprócz wykonywania potraw uczniowie zaprezentowali prawidłowe nakrycie zastawą stołową i dekoracyjne ułożenie potraw na półmiskach. Roksana z Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego i Adrian z Technikum Hotelarskiego zwiedzającym stoisko przybliżali informacje na temat technologii produkcji potraw, ich wartości odżywczej i znaczenia w żywieniu człowieka. Uczniowie prezentujący podkreślali znaczenie dekoracji stołu i potraw w organizacji różnych uroczystości.
Goście stoiska mieli okazję zapoznać się z kierunkami kształcenia w Zespole Szkół Rolniczych w Brodnicy, obejrzeć kronikę szkoły i podziwiać wystawę warzyw dyniowatych.
Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem gości dożynek powiatowych, którzy byli pełni podziwu dla umiejętności kulinarnych, zdolności manualnych i wiedzy zawodowej uczniów.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?