
Alergia na pomidory
Pomidory mogą uczulać. Objawy alergii na pomidory:
- wysypka,
- katar sienny,
- swędzenie i puchnięcie języka,
- swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust,
- zaczerwienienie wokół brwi i oczu.

Zupa pomidorowa przy problemach z układem trawiennym
Pomidory zawierają sporo błonnika pokarmowego, który regulują pracę układu pokarmowego. Jednak zjedzenie dużej ilości błonnika może prowadzić do rozwolnienia lub biegunek. Dlatego pomidorów powinny unikać osoby z problemami trawiennymi i cierpiące na biegunki.

Zupa pomidorowa a refluks żołądka
Osoby cierpiące na refluks powinny ograniczyć pomidory w swojej diecie. Refluks powstaje na skutek nadmiaru kwasu, przez co podrażnia żołądek. Jego znakiem rozpoznawczym jest zgaga, która podczas jedzenia pomidorów może wzmagać na sile - pomidory zawierają bowiem wiele kwasów organicznych.

Pomidory na zapalenie stawów
Dieta bogata w pomidory jest niewskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów oraz na dnę moczanową (inaczej zwana podagrą). Nie jest wskazane spożywanie pomidorów przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Wszystkie rośliny strączkowe - w tym pomidory - mogą nasilać stany zapalne w organizmie. Z tego też powodu jedzenie pomidorów może spowodować nasilić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.