
Zgaga po zupie pomidorowej
Kwasy jabłkowy i cytrynowy zawarte w pomidorach, zjedzone w dużej ilości mogą prowadzić do zaostrzać refluks żołądkowy a także powodować lub nasilać zgagę.

Pomidory przy wrzodach żołądka
Pomidory nie są wskazane dla osób z nadwrażliwym żołądkiem i cierpiących na wrzody. Łagodniejsze są pomidorów poddane obróbce termicznej. Dobrze jest też obrać pomidory ze skórki.

Jak przechowywać zupę pomidorową?
Jeżeli zupa ma zostać na drugi dzień, zaraz po ugotowaniu należy ją schłodzić, ponieważ w temperaturze pokojowej mogą się nagromadzić groźne bakterie. Jeśli do zupy pomidorowej nie dodamy ryżu, śmietany, jogurtu albo mleka - wytrzyma w lodówce 7-9 dni. Jeśli dodatkowo usuniemy z niej kawałki mięsa i warzyw (zwłaszcza cebuli), czas ten wydłuży się do nawet 2-3 tygodni.